Umělecká 8, Praha 7
Tel.: 233 378 694
skola@fzsumelecka.cz

Fakultní základní škola Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy

Svět pomazánek

HRA POMAZÁNKOVÁNÍ

Od 5.2.2018 odstartují rozšířené kontinentální školní snídaně podávané formou bufetu!

Správná volba pro zdravou a vydatnou snídani:

- chléb s pomazánkou dle denní nabídky
- pomazánky - kombinují mnoho důležitých živin, vždy záleží na složení ingrediencí.
- široký sortiment snídaňových cereálií - dodají tělu dostatek vlákniny a energie
- jogurt - spolu s tvarohem dodá bílkoviny, minerální látky a probiotika
- müsli - zajistí potřebné množství živin a energie do začátku nového dne
- marmeláda, džem, med
- čerstvé ovoce a zelenina - obsahují cukry, vitamíny, minerály a vlákninu
- mléko, čaj, voda s limetkou a mátou
 
  V Čechách mají pomazánky dlouholetou a velkou tradici. Jistě i vaše rodina má své tajné a oblíbené recepty, které se dědí z generace na generaci. V našem jídelníčku mají své místo - mezi oblíbené patří tvarohové, vajíčkové, sýrové, masové, rybí, bylinkové, česnekové, zeleninové, lustěninové, ovocné i sladké. V poslední době jsou trendem RAW či vegetariánské pomazánky.
  Ve světě se také pomazánky připravují, ale ne tak často. Většinou se podávají v jiné formě. Co tím myslím? Např. pomazánky se servírují v mističce, do které se namáčejí různé druhy placek, bruschetty, crostini, nebo se natírají na malé křupavé krekry. Oblíbené jsou i v kombinaci s nakrájenou čerstvou zeleninou, pita chlebem či chipsy z kukuřičných placek. Příkladem je hummus, který můžete připravit tradičním způsobem z cizrny a sezamové pasty (Tahini), nebo ve variaci z avokáda.
  Věděli jste, že v Mexiku a Jižní Americe se guacamole připravuje nejen jako tradiční dip, ale i jako pomazánky? Jsou netradiční, ale velice chutné. Základem je vždy avokádo v kombinaci s dalšími surovinami. Použít můžete ořechy, zdravou dietní verzi se sýrem Cottage, kukuřici i blahodárný žlutý asijský kořen, neboli zázvor. Guacamole je oblíbené po celém světě.
  Další oblíbená pomazánka je z grilovaného lilku, se kterou se můžete stket všude tam, kde lilek a grilování (pečení) zeleniny mají tradici - od Řecka přes Egypt, Malou Asii a Izrael až k Sýrii. Znát ji můžete pod mnoha názvy, je výjimečná svou chutí a lahodností a přitom je velice jednoduchá na přípravu.
 
  Pomazánky mohou být slané i sladké - arašídové, mandlové, medové, avokádové, čokoládové, nízkokalorické, diabetické, pikantní ... Vhodné jsou ke snídani, na svačinu, k rychlému občerstvení, při slavnostních příležitostech, na oslavy či rauty. Navíc, použijeme-li do pomazánky třeba tvaroh či čerstvou zeleninu, ovoce, oříšky, tofu, bylinky, získáme zdraví prospěšné jídlo. Používejte vždy kvalitní a čerstvé potraviny.
  Pro svou rozmanitost a variabilitu jsou pomazánky oblíbenou součástí studené kuchyně.